TYT (Temel Yeterlilik Testi) iki oturumdan oluşan sınav grubunun birincisidir. Temel Yeterlilik Testi’ne tüm adaylar gireceği için bu sınavın soru ağırlığı Matematik ve Türkçe üzerinedir. TYT olarak kısaltılan bu ilk oturumda öğrencilerden 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 120 soruya 135 dakika içinde cevap vermeleri istenir.
TYT sınavında öğrencilerin temel bilgi birikimleri ölçülmektedir. Türkçe ve Matematik açısından bakıldığında önceki sınav sistemi ile herhangi bir fark görünmemektedir. İlk sınav için dezavantaj, Sosyal Bilimler ve Fen bilimler bölümündeki soruların sayısının azaltılmış olmasıdır.
TYT sınavı ile ilgili güzel olan şey, lise müfredatında bir değişiklik yapılmadığı sürece sınava tekrar hazırlanmayı düşünen arkadaşlarımızın yeni bir konuya çalışmak zorunda kalmamaları denilebilir. AYT sınavı için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz.
TYT sınavı ile ilgili göze çarpan en ciddi zorluk sınavın süresidir. 120 soruya 135 dakikada cevap vermek, özellikle Türkçe ve Matematik sorularının paragraflar şeklinde olduğu düşünülürse, öğrencilerinin önünde duran en büyük zorluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda sınava hazırlanan öğrencilerimize tavsiyemiz, hazırlık sürecinde düzenli olarak Türkçeden paragraf ve Matematikten problem soruları çözmeleridir.
Bu sınava herkesin katılması gerekmektedir. Çünkü bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih edenlerin yanında AYT sınavına % 40 etkisi olacağı için AYT sınavıyla yerleşmek isteyenler de katılmak zorundadır. Bu sınavda toplam 120 soru sorulmaktadır. Verilen süre ise 135 dakikadır. TYT sınavının toplam sınav puanınıza etkisi % 40 olarak belirlenmiştir. Soru dağılımı ise şu şekildedir:
Bilgisayar Programcılığı, Aşçılık, Anestezi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, İlk ve Acil Yardım, Bilgisayar Programcılığı, Fizyoterapi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik, Çocuk Gelişimi, Diyaliz, İş Sağlığı ve Güvenliği, Ağız ve Diş Sağlığı, Odyometri, İç Mekan Tasarımı, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Bankacılık ve Sigortacılık